Zbliżają się dni, w których w szczególny sposób pamiętamy o zmarłych. Wspominamy zarówno naszych bliskich, jak i tych, którzy zapisali się w historii – tej ogólnonarodowej i lokalnej. Pamięć o nich jest wyrazem szacunku dla ich życia i dokonań. W środę 27 października uczniowie klas V - VIII wraz z opiekunami wybrali się na cmentarz epidemiologiczny w Agatówce w celu zapalenia symbolicznego znicza. Jest to cmentarz z okresu I wojny światowej, gdzie pochowani są ludzie cywili, którzy zmarli na choroby zakaźne.
W dniu 26 października odbyły się kolejne warsztaty kulinarne pt. „ Zabawa w gotowanie”. Tym razem młodsi uczniowie naszej szkoły pod bacznym okiem Pani Eweliny i Pana Mariana przygotowywali pyszne pancake dyniowe z musem jabłkowo dyniowym. Uczestnicy warsztatów zdobyli nowe umiejętności takie jak : smażenie i przewracanie pancakes, które jest bardzo trudne i wymaga dużej precyzji. Mali kucharze z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach, a także przekonali się do nowego owocu jakim jest dynia, która była głównym składnikiem placuszków.
W tym samym dniu gotowali również uczniowie klas 4-8. Ich zadaniem było wykonanie gruzińskiej potrawy chaczapuri po dosłownym przetłumaczeniu to nic innego jak "chleb z twarogiem". Zapach roznosił się po całej szkole. Wszyscy uczniowie doskonale się bawili, a przy tym nauczyli się przygotowywać nowej potrawy, którą są w stanie samodzielnie odtworzyć w domowej kuchni.
Uczniowie zadeklarowali, że jeszcze nie raz ugotują coś fajnego z Panią Eweliną i Panem Marianem.
Zapraszamy do oglądnięcia zdjęć -> TUTAJ