W marcu obchodzony był Światowy Dzień Poezji i z tej okazji uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w konkursie plastycznym na wykonanie ilustracji do dowolnego wiersza. Jury powołane przez Gminną Bibliotekę Publiczną wyłoniło zwycięzców. Wśród nich znalazło się czworo naszych uczniów.
W kategorii klas młodszych
I miejsce zajęła: Maria Madurska z klasy II, a III miejsce przyznano Bartoszowi Sarna również z klasy II.
W kategorii klas starszych:
I miejsce przyznano: Lenie Jaworskiej z klasy VI
II miejsce zajęła: Iga Paterek z klasy V.
Uczniowie otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki.
Laureatom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Klasa 0 i III miała zajęcia tematyczne dzięki, którym dzieci poznawały tradycje i zwyczaje świąteczne. Wspólnie przygotowały różnorodne ozdoby związane ze świętami wielkanocnymi.
Uczniowie zapoznali się ze znaczeniem poszczególnych pokarmów w koszyczku, potraw znajdujących się na wielkanocnym stole oraz wymieniali się ciekawymi przygodami związanymi ze śmigusem dyngusem powszechnie nazywanym „lejką”. Z wielką radością i dumą prezentowali swoje prace.
Zapraszamy do oglądnięcia zdjęć ->TUTAJ
Tuż przed Świętami Wielkanocnymi, 5 kwietnia uczennice klasy 1 i uczniowie klasy 2 wraz z wychowawczyniami ,oraz przy pomocy rodziców przygotowali śniadanie wielkanocne, na którym królowały jajka, babeczki, ciasta, chlebek oraz jajeczka. W nastrój Świąt Zmartwychwstania Pańskiego wprowadziła wszystkich rozmowa na temat ciekawostek dotyczących tradycji wielkanocnych. Uczniowie składali sobie świąteczne życzenia, dzielili się jajkiem. W klasie panowała świąteczna atmosfera.
,
Wielkanoc to jedne z najstarszych i najważniejszych świąt, głęboko osadzonych w kulturze polskiej. Są to święta, z którymi związana jest największa ilość zwyczajów i tradycji. Uczennice klasy pierwszej postanowiły rozpocząć przygotowanie do tych świąt od pieczenia tradycyjnego ciasta wielkanocnego jakim jest mazurek. Po przygotowaniu ciasta dziewczynki formowały piękne kształty mazurków. Po upieczeniu ciast, posmarowały je pysznym kajmakiem oraz udekorowały bakaliami.
Mazurki te były przygotowane na śniadanie wielkanocne, które odbyło się 5 kwietnia.
Pieczenie oraz dekorowanie wielkanocnych smakołyków sprawiło Kai i Madzi wiele radości oraz było dodatkowo okazją do poznania różnych tradycji wielkanocnych.